Чесън от село Долни Раковец

Чесън от село Долни Раковец

За поръчка на долнораковски чесън директно от производителя моля използвайте този формуляр.

Поради благоприятните почвено-климатични условия в Долни Раковец се произвежда най-хубавия чесън (с едри глави) в България, качествата на който го правят високо конкурентен и предпочитан на пазара от всички, които го познават. Изключително вкусен и дълготраен, предлаганият продукт е гордост за местните жители, които го ядат сутрин, обед, и вечер. Сега в Долни Раковец засаждат чесън само за лична употреба. Сортът не се е загубил, запазени са и вкусовите му качества. Долнораковски чесън собствено производство може да се закупи от магазин Здравков и фамилия на централния площад в селото, тел. 0899 60 30 35.


Долнораковско масло

Бабите и дядовците от радомирското село Долни Раковец, прочуто с производството на български чесън разкриват своята чудна рецепта – мощен лек срещу коварния грип. Изпитана е от поколения, а хората я прилагат защото се счита, че държи вирусите и болестите далече от дома им. По време на грипни епидемии вечер на трапезата задължително присъства раковското масло.

Ето рецептата:

1 глава зрял чесън
30 мл./2 с.л. олио (зехтин)
30 мл./2 с.л. оцет
сол на вкус

Обелва се глава чесън. В хаванче или мелачка за чесън скилидките се нарязват и след това се смачкват. Изсипват се в купичка и се добавя сол, оцет и олио (зехтин). Разбърква се до получаване на хомогенна смес и се консумира, като разядка.

Имайте напредвид, че китайският чесън няма същите ефикасни свойства както българския.

Долнораковско масло

Долнораковско масло


Чесънът е необходим за здравето на организма. Той дезинфекцира, действа срещу склерозата и високото кръвно налягане. Той е магическо средство и служи като предпазител от болести и зарази. 

Петър Дънов


Чесънът – на помощ на сърцето
Компонент в чесновото етерично масло може да се използва за лечение на сърцето след инфаркт, твърдят изследователи.
Веществото „diallyl trisulfide” може да помогне за освобождаването на защитни съединения към сърцето след сърдечен удар или по време на сърдечна операция, или като средство за лечение на сърдечна недостатъчност.
Установено е, че при ниски концентрации сероводородът има защитни свойства и може да предпази сърцето от увреждания, но това съединение е нестабилно и трудно може да се използва като терапия.
Учените обаче смятат, че веществото в чесновото масло може да се използва като заместител. Техните резултати показват, че лекарите могат да използват diallyl trisulfide в много от ситуациите, където сероводородът може да помогне.


Чесново мляко – лек за сто болежки

Една от заслугите на нетрадиционната медицина може да се счита рецептата за чудодейно чесново мляко. Известно е, че чесънът притежава свойствата на мощен природен антибиотик, а в комбинация с млякото придобива цял списък от полезни качества, като същевременно се избягва упоритата миризма на чесън, която е неприятна за мнозина.

Първо, чесновото мляко ще понижи нивото на “лошия” холестерол, което ще подобри функционирането на сърдечносъдовата система. Чесънът също помага за очистване на черния дроб, както и за филтрирането на кръвта. Дължи се на сярата, която се съдържа в чесъна.

При артрит такава напитка може да намали възпалението и да успокои болката. Освен това, топлото мляко с чесън ще успокои нервите и ще помогне за облекчаване на безсънието.

А вареният чесън се използва и като лек за импотентност. А, ако добавите щипка куркума към чесновото мляко, както казват специалистите, се получава ефективно отхрачващо средство. Най-често за приготвяне на такава напитка се препоръчва смесването на 500 мл мляко с чаша вода. Към врящата течност добавете първо, около 10 смлени скилидки чесън, а след това – още две чаени лъжички захар. (изт: zdrave.to)


Чесън под възглавницата – решение на много проблеми

Само една скилидка чесън, която да сложите под възглавница през нощта, може да реши много здравословни проблеми. От древни времена предците ни са използвали този метод и традиционната медицина се придържа към това до сега.

Чесънът съдържа голямо количество витамин В. Освен това изобилства от калий, натрий и магнезий. Също така, в този продукт може да открием едно много важно вещество – алицин, който действа като универсално антимикробно средство – елиминаторът на много вируси, бактерии и гъбички.

Факт е, че алицинът има способността да се изпарява, така че през нощта неистово се „бори“ с микроби и инфекции. По този начин се отстранява на слуз от синусите, затова се препоръчва на хора, страдащи от хрема.

Под въздействието на това вещество назалната конгестия изчезва. Но основното в чесъна е, че той действа успокояващо на нервната система, отпуска и помага да заспите по-лесно, тъй като магнезият и калият влизат в тялото, стимулирайки производството на хормон, помагащ за заспиването.

Друго свойство на алицина е блокирането на синтеза на нитрозамини, които са канцерогенни съединения и водят до клетъчни мутации, които могат да доведат до развитието на онкологични болести. Веществата, които се изпаряват от чесъна през нощта, могат постепенно да предотвратят съдовото запушване с холестеролни плаки.

Специалистите отбелязват, че е важно е чесънът да е пресен, защото термично обработен този продукт няма да има такъв ефект. (изт: zdrave.to)


Чесънът гони грип и магии
Отдавна е ясно, че каквито и постижения да има цивилизацията, нищо не може да замени онова, което е изпитано от хилядолетия. Да защитиш себе си и близките си от зли сили и трагични събития, да запазиш личното си щастие и благополучието на семейството се е наложило от дълбока древност. И макар строгото спазване на традициите вече да не е толкова актуално, отношението към муските, амулетите и талисманите почти не се е изменило и за много хора не е изгубило своята сериозност. Всички тези предмети са напълно реални и обикновени. Просто тяхното значение се е покрило с лека забрава, но е останала вярата в необикновените им сили.
Муските са най-често предмети, които имат изключителната функция да предпазват от физически нещастия и душевни травми. От древността в качеството си на муска се използват лук, чесън, мак, риболовна мрежа, камбанка, подкова и други предмети.
Лукът гони злите духове, отнема от маговете свръхестествените им сили и чар. От древни времена жените в Европа се страхуват да употребяват за готвене разрязана глава лук, която е престояла цяла нощ. Считало се е, че е попила зловредните влияния и по този начин е прочистила помещенията. Съществуват и много силни лукови заклинания.
Чесънът също от езически времена е владетел на огромна езотерична сила. Неслучайно от хиляди години той се използва за защита от вещици, демони, вампири и лоши очи, а така също е ценна съставка на редица лечебни средства. И до ден днешен хората увесват връзки чесън в домовете си за защита от зли духове. Чесънът бил един от главните герои в тайнствата на бог Дионис. Не само на сватбените пиршества, но и по време на празници глава чесън задължително стояла пред всеки гост. Така тя го пазела от зли сили и болести.
В християнски времена по време на Русалиите девойки вплитали стръкчета чесън във венчето си, за да се преборят с нечистите сили и да получат чудодейни видения. За разлика от „плебейския“ вид на чесъна и лука макът привлича погледите със своята красота. След като цветето увехне, остава главичка, пълна с малки семенца, които са повече от 300 000. Точно затова хората считат растението за символ на плодородието. Букети от такива главички пазели дома от зли сили и засилвали продуктивната сила на хората и животните в дома. Такава корона краси и главата на богиня Юнона.
С особено силно въздействие е камбанката, която може да се носи като украшение на врата. От векове се смята, че тя осигурява мощна защита срещу лошото. Също толкова популярни като муските са талисманите, които се носят, за да привлекат щастието и късмета. Сред най-известните е конската подкова, която трябва да е сложена с краищата нагоре, за да носи благоденствие. Тя е любим народен атрибут против уроки и зли духове. Особено много се купуват миниатюрни модели от злато и сребро. Счита се, че ако талисманът е близо до леглото, гони кошмарите и безсънието.
Само до преди столетие подковата била много популярна и се подарявала както сред аристокрацията, така и сред простолюдието. По традиция в деня на сватбата майката украсявала роклята на дъщеря си с малък талисман за сполука и най-често той бил именно подкова. Вярвало се, че по този начин се осигурява брачното щастие.
Подаръкът трябвало на всяка цена да бъде в младоженката по време на сватбата, както и във всеки друг момент, който има решаващо значение.

Много често талисманите изпълняват функцията и на амулети и едновременно пазят от лоши очи и привличат късмета. Най-изисканите талисмани са изработени от платина, злато или сребро, които пречистват енергийната атмосфера и носят закрила.


Еликсир на младостта

Лекарство с чесън по древна китайска рецепта.

Еликсир на младостта с чесън


Знаете ли, че яденето на скилидка чесън на ден прави чудеса за вашето тяло? Чесънът е проста съставка с невероятни ползи за здравето. Той стимулира имунната система и нормализира коремната флора. Чесънът е мощен природен антибиотик. Убива много голям брой различни бактерии. Използва се широко в народната и традиционната медицина за лечение на много заболявания.

Отглеждането на чесъна е започнало преди около 5000 години. Той се е използвал от римляните, асирийците, египтяните, гърците, евреите, арабите и много други култури. Питагор нарекъл чесъна „цар на подправките“. Най-ранните известни записи показват, че чесънът е важна част от ежедневното хранене на египтяните. Египетски ръкопис от този период включват 800 лекарства, от които 22 са били направени с чесън.

Знаете ли, че яденето на чесън на празен стомах всъщност е наистина ефективно за предотвратяване и лечение на много заболявания?
Учените са установили, че когато консумирате чесън на празен стомах, това само ще увеличи силата му, което го прави изключително мощен природен антибиотик. Това се случва, защото бактериите вече са видими и не могат да се защитят от неговата власт.

Използвайте чесън вместо антибиотици

Чесънът се състои от азотни вещества, натрий, калий, селен, калций, магнезий, силиций, сярна и фосфорна киселина, витамин С, D, B, фитостероли, екстрактиви и етерични масла. Освен това, чесънът е богат на фитонциди, какъвто е алицинът, според някои изследователи, алицинът има силен бактериостатичен ефект, който помага за по-бързо лечение на инфекции. Чесънът също може да се използва срещу гъбични инфекции, което го прави много по-полезно лекарство от многото днешни антибиотици.

Чесънът съдържа повече от четиристотин различни минерални съставки, включително и много антиоксиданти, които имат редица положителни терапевтични свойства.
Източник: zajenata