Читалище

Читалище "Климент Охридски"

Читалище „Климент Охридски“

Вижте още: 100 години Народно читалище „Св. Климент Охридски 1915” село Долни Раковец, община Радомир

Народно читалище „Св. Климент Охридски” в радомирското село Долни Раковец празнува 93-та годишнина. След повече от 15-годишно занемаряване на читалищната дейност и превръщането на големия салон в склад, то отново събра хората

26 май 2008 • • http://zapernik.com/

Читалище село Долни Раковец

Читалище село Долни Раковец

С голям концерт с участието на самодейни колективи и от съседни села отпразнува своята 93-та годишнина Народно читалище „Св. Климент Охридски” в радомирското село Долни Раковец. Събитието е знаменателно,защото след повече от 15-годишно занемаряване на читалищната дейност и превръщането на големия и хубав салон в склад, вчера, 25 май, то отново събра хората. Това стана по инициатива на група местни жители, които предизвикаха събрание и избраха ново читалищно настоятелство. То се председателства от кмета Симеон Исачев /ГЕРБ/, който откри тържеството. Гости на празника бяха представители на отдел “Култура” в община Перник и на Регионалния културно-информационен читалищен център. Те приветстваха участниците в празника с пожелания дейността на читалището им да ги радва още дълги години. Грамоти за заслуги получиха гайдарят Петър Свиленов, певицата Николина Свиленова, както и Славка Попова, Първан Ковачки, Цанка Голвучка и Елена Ковачка.

Читалище село Долни Раковец

Читалище село Долни Раковец

Концертът започна с изпълнения на най-малките сред които беше и четири-годишният Теди. Певиците от читалище “Напредък” с съседното село Стефаново поднесоха поздрав. Тържеството завърши с кръшни народни хора.
Днешният ден за нас е като второ откриване на читалището, сподели зам. председателката на настоятелството Виолета Тодорова. След големия празник днес, новото ръководство има намерение да съживи културното средище и да му вдъхне нов живот, така че то отново да стане средище на съхраняване на традициите и изява на талантите на деца и на възрастни. Над 6 000 тома литература се пазят в библиотеката, която вече редовно ще бъде отворена. Предстои ревизия на сключените договори за ползване на читалищни помещения, за което ще се търси съдействието на Община Радомир. Вече са изготвени два проекта за дейност и за ремонт на строената през 50-те години на мирналия век сграда. Фолклорният състав, спечелил много отличия преди години, отново репетира. През май и в началото на юни 80-годищшен юбилей в пернишксо честват още три читалища – в селата Върба, Копаница, Кладница и Богданов дол. 105 години навършва читалище „Елин Пелин” в Перник.

Читалище село Долни Раковец

Читалище село Долни Раковец