Радомирска боза

Радомирска боза

В Радомир производството на известната Радомирска боза процъфтява в годините след Освобождението. Спорно е дали напитката е донесена от албанци, или е местна оригинална рецепта. Най-големите майстори са били в Чуковец, Житуша, Жедна, Кленовик и Извор. Най-масово еликсирът се пие след войнишкия бунт през 1918 г. Тогава хората разграбват тонове захар и брашно от интендантските складове на гарата в Радомир. А щом имаш двата продукта – бозата е готова. Заради манията по напитката през 30-те години на миналия век градът е обявен за Бозенбург. Зевзеци дори правят проект за бозопровод до София, с който да подхранват столичани. Идеята вече трябва да се осъвремени и да покрие трасето до Брюксел, майтапят се местните. В чест на емблематичния си занаят преди година те вдигнаха първия у нас паметник на бозаджията.

Лекува 10 болести

Истинската боза лекува десет болести, твърдят специалистите. Най-често еликсирът се дава на родилки, за да имат кърма. Оттам идва и митът за уголемяване на бюста. Истината според производителите е, че напитката е богата на белтъчини, хранителна е и ефективна за укрепване на организма при болни и малки деца. Лечебната й сила се дължи и на уникалните млечно-кисели бактерии, с които бозата се заквасва. Помага и срещу стомашно-чревни разстройства.
Някогашните майстори правели бозата от просено брашно. То се вари в казан с вода три часа. Изсипва се в специално корито, най-добре от черна мура, и се слага квасец. С него престоява осем часа. Примесва се със захар и се прецежда. пие се сладка или кисела, в зависимост от вкуса на клиента. Слага се захар, прецежда се и се продава сладка или кисела.

Радомирска боза се произвежда от фирма Еврогаз в село Долни Раковец, общ. Радомир.

Адрес:
гр. Радомир, село Долни Раковец , Гарата 1
Тел. 0878 16 96 90
Тел. 0878 16 96 93