Местна кухня

Кухня

Долнораковчанинът не е бил чревоугодник, той е икономичен, храни се с каквото Бог дал. Основната му храна е млякото и произведените от него млечни продукти. Яде обилно в прясно състояние плодове и зеленчуци. За зимата приготовлява сурова туршия, а някои от плодовете суши като ошав. Това са круши, сливи, ябйълки. Натурално захарта се консумира твърде ограничено. Купува се захар на бучки от цялото семейство за годината. Това са случаите, когато се носи „коливо“ – варено жито за чай или кафе. Децата са тези, които измолват по някое захарче от бабите си. От бонбоните най-вече се купуват „лукчета“ и най-вече ония дребни, колкото грах бонбони, наречени „гробищарски“. Този вид бонбони са и най-евтините. Месо се консумира според сезона. Два пъти в годината на Гергьовден и Великден се яде агнешко (тези, които имат ядат и по други поводи). Пилета се колят вав вършитба и когато орачът тръгне да сее пшеницата. Угоява се една свиня. От сланината се топи мас за готвене, а месото се посолява в качета и се консумира прясно. За готвене се употребява и „шарлаган“ – олио, добито от слънчогледовото семе. Яде се качамак, постен и блажен. Хлябът се омесва за цялата седмица и се изпича в домашната фурна. Когато се налага се омесва погача и се изпича в подница. Така опечената погача е изключително вкусна и се изяжда, без да й се даде възможност да изстине. Месят се баници и зелници. Така нареченото „зеле“ в средата на зелника се приготовлява със смес от праз лук, копира, извара или сирене. Яйца се консумират през цялата година, освен през постите.

Ето и някои рецепти от кухнята на нашите баби:

Долнораковско масло

Рецептата за долнораковското масло е известна в целия край – чесънът се смачква, добавя се оцет, олио (зехтин) и сол. Разбърква се до получаване на консистентна смес и се консумира, като разядка.

Клин чорба

В тенджарата с вода се поставя ситно нарязан праз лук и една-две сухи червени чушки. Зеленчукът ври, докато омекне. Прибавя се стиска ориз и се посолява по вкус. когато оризът се свари, чорбата се сваля от огъня. По желание и възможност може да й се направи запръжка.

Мачкан

Това, което е останало от качамака се смесва със ситно надробен твърд хляб. Поставена в тава общата смес се мачка докато поеме изцяло останалата мазнина в качамака. За предпочитане е да се консумира докато е топъл.

Мияне

Върху запържено златисто брашно се налива топла вода с постоянно бъркане. бърка се в една посока с объркач (чисто и гладко дърво), докато сместта добие твърдостта на качамак и се отдели от стените на тавата. консумира се докато е топло.

Чукан лук

Към предварително счукания лук се прибавят счуканите орехи и семе от гръстници (коноп). Сместта от орехите и семето е две части, а лукът една част. Прибавя се олио и се посолява на вкус. Цялата смес се забърква добре. консумира се самостоятелно, а също и като гарнитура към всяко друго ястие.

Сандвич

Върху равно отрязана филия хляб се поръсва сол и пипер. после върху тях се поръсва домашно олио. Вкусно и апетитно.

Салата

Към ситно нарязания праз лук се прибавя ситен червен пипер, поръсва се олио и се посолява на вкус, след като се разбърква добре.

Зелев сок

От добре втасалото зеле в паницата се налива розово червеният сок, прибавя се предварително подпечена суха люта чушка, стрита на ситно. Консумира се като самостоятелно ястие.

Овчарска попара

Към носеното в янджика през целия ден сирене овчарят надробява на ситно втвърдения хляб и като ги смесва ги мачка с пръстите си. мачкането продължава и в движение, докато пасат овцете и докато не се получи топчица с почти еднородна смес. консумира се също така, както е получена в движение.

Домашна боза

Прави се през великите пости. От вечерта се замесва мая с хмел или обикновен квасец. Оставя се да вкисне през нощта. на другия ден във вррящата вода, поставена в съд на печката се прибавя разбитата мая и пресято през ситно сито царевично брашно. Брашното се прибавя с постоянно бъркане, докато не се получи познатата за бозата гъстота. Ври около пет минути и се маха от огъня. По желание се прибавя захар. Така приготвената боза се оставя в чиста калена глинена бъчва, където изстива и престоява до леко вкисване. След като получи малък градус и резливост тя се консумира.

Чорба с лапад (щавел)

В съд с вода се поставя ситно нарязан праз лук и една две сухи червени пиперки. Ври, докато зеленчукът поомекне. Отделно се запържва (задушава) ситно нарязаният щавел, към него се запържва и брашното, след което се размива и брибавя към зеленчука. посолява се на вкус. Към запръжката може да се прибави и ситен червен пипер. Когато зеленчукът се свари, яденето се маха от огъня. След като изстине се застройва с п редварително разбито яйце. Предпочитана храна от всички и най-вече от възрастните хора, които си правят вкусна попара.