Лов и риболов

Риболов

Язовир Стефаново е много приятно за риболов място на 45 км от София и 2 км от Долни Раковец. Плаща се 5лв. на пръчка и рибата не се плаща допълнително. Разрешен е риболов през нощта. Много подходящ водоем за риболов на шаран и щука.

Тук има огромна популация от лин и щука, а шараните и амърите също не са никак малко на брой, а за размерите им се носят легенди.

Добрата тактика за риболов на шарановите риби е монтаж на метод хранилка или с високо вдигната стръв – поп ъп или зиг риг, а също и риболов на повърхността.

Предпочитаната стръв от шараните е царевица, но все по чести стават и ударите на стръв протеиново топче. За щуките риболовът на жива риба е с предимство пред този на изкуствена примамка. А ако търсите лин, то избирайте нощният риболов и делнични дни.

Рекордите на водоема са: Шаран – 18.5 кг., Щука – 12.3 кг., Амур – 18.1 кг., Костур – 2 кг., Лин – 3 кг, Каракуда – 3.2 кг.

По данни на ribolovenatlas.com през 2010 година водоемът е зарибен с повече от 50 трофейни риби с тегла между 10 и 20 килограма и единични бройки над тази граница, като например черен амур с тегло 48 кг. Пуснати са също и красиви екземпляри от породата Кой Шаран с тегла от 2 до 4 килограма.

Цената за риболов е 6 лева на въдица за 24 часа (цени към 2010 г. – за актуални, моля позвънете на посочените телефони за контакти)

Нощният риболов е разрешен и не се заплаща допълнителна такса за къмпингуване. Употребата на лодки е разрешена, стига да не пречите на другите колеги ловящи риба на язовира.

Шаранови риби с тегло над 3 килограма ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се връщат по най-бързият и безопасен начин във водата. Изт: ribolovenatlas.com

За актуална информация: 0885/000 033 и 0898/294 444

Местоположение
Надморска височина: 660 m
GPS координати: 42°48’4″N 23°3’49″E
Карта с разположение на язовира.


Река Арката е едни от интересните и все още слабо посещавани места за риболов на щука. Риболовът е позволена до 1 май поради това, че се намира над 500 метра височина. Арката по принцип е известна като място, където през зимата и пролетта се ловят много бабушки и каракуди. Феновете на щуката обаче също могат да разчитат на добри резултати, макар че хищниците съвсем не са толкова много и нагъсто, но при правилен подход и търпение можем да разчитаме на успех. Едни от най-подходящите места са около Долни Раковец.

По данни на ribibg.com най-подходящ такъм е блесна. Изборът е най-добре да падне върху плиткогазещи и леки примамки от типа на Mepps Lusox или леки клатушки Mosca Safir от по-малките номера. В работа може да влязат и бели блесни Mepps Aglia Long №3 с холограмна сребриста лепенка. В онези участъци, чиито брегове са най-обрасли, е препоръчително внимателно да облавяме всеки периметър, за да прокараме примамката под носа на щуката, ако е там.

Друг добър такъм е воблери. Изборът може да падне върху примамки, които газят на плитко. Много е важно да не закачат водораслите по дъното, тъй като това плаши щуката, особено при бистра вода, каквато е в момента в Арката. Неравномерната проводка, имитираща умираща рибка, увеличава шансовете да уловим щука.

В Арката преобладават неголемите по размер щуки и риби над 2 кг са голяма рядкост. Често се случва да кълват „писалки” по 500-600 грама, които задължително трябва да се връщат обратно, за да се поддържа популацията от щука. Изт: ribibg.com.

По данни на bigfish.bg в Арката се ловили пет вида риба – бабушка, каракуда, кефал, костур и уклей. За успешния излет са важни няколко компонента. Първото е финият такъм, като поводът е желателно да не надвишава 0.08, а куката да бъде №18 най-много. Това обаче крие рискове, ако уловим някой килограмов клен. За стръв е най-добре да ползваме хирономус или пинки. Захранката не бива да бъде обилна. Много важен е и изборът на място. Най-добре е да се застане там, където от другия бряг има гъст шавар и няма риболовци. Изт: bigfish.bg.


Изобилието от дивеч и риба около село Долни Раковец събужда страстите за участие в този вид спорт. Най-старите риболовци, които ловуват с мрежа/саркме са дядо Веле Малагански и дядо Александър Петков. Тогава забраненото време за ловуване с мрежа е само времето през размножителния период. При спортния риболов се ловува само с въдица. Спазват се определени норми за улов и срокове.

Реката в село Долни Раковец

Реката в село Долни Раковец

Риболовците могат да бъдат едновременно и ловци. Те трябва да притежават разрешително за притежаване на ловно оръжие и ловуване. Времето за ловуване и нормите за отстрел се определят с наредба. През размножителния период дивеч не се бие, за да се възпроизведат загубите от отстрел, хищници иболести. Ловците са организирани в ловни дружини. Вредният дивеч се регулира чрез отстрел при организирани хайки. През зимата за полезния дивеч се правят хранилки, където се залага храна. Два пъти в годината се прави наблюдение на запасите от дивеч с така наречените „таксации“.

Ловците закупуват готови патрони, а също така и боеприпаси, от които може сами да си приготвят патроните. Успешен е ловът с придружаващо ловно куче. Водоплаващият дивеч се бие чрез издебване край поречието на реката, а където има по-трайно залежаване на вода се правят гюмета. За направата им се използва бетон или желязо. Вътре се обзавежда с легло и печка за отопление. От всички страни има отвори, наречени „мазгали“. През тези отвори се изкарва цевта на пушката и се стреля по падналия наблизо дивеч. За примамка на дивеча се завръзват питомни патици. Едни от първите ловци в селото са: Радоил Грудкин, Димитър Г. Шаприн, Борис Комарски и Крум Пиругански. По-късно стават ловци Лазар Живачки, Лазар Широков, Първан Попов, Данаил попов, Васил Главев, Борис Гелев, Кирил Тонков, Михаил Ситнилски, Борислав Колев, Васил Мицов и някои други по-млади ловци.